Czy na terenie prywatnej posesji można palić ognisko ?
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz. U. Nr 109, poz. 719), w obiektach oraz na terenach przyległych do nich zabronione jest wykonywanie czynności, które mogą spowodować pożar lub jego rozprzestrzenienie się, a w szczególności:
- rozpalanie ognia lub wysypywanie gorącego popiołu i żużla w miejscu umożliwiającym zapalenie się materiałów palnych (§ 4 ust. 1 pkt 5),
- składowanie poza budynkami w odległości mniejszej niż 4 m od granicy działki sąsiedniej materiałów palnych, w tym pozostałości roślinnych, gałęzi i chrustu (§ 4 ust. 1 pkt 6)
- używanie otwartego ognia i palenie tytoniu w odległości mniejszej niż 10 m od miejsca omłotów i miejsc występowania palnych płodów rolnych (§ 41 ust. 3),
- wykonywanie czynności mogących wywołać niebezpieczeństwo pożaru (w tym rozniecanie ognia w miejscach nie wyznaczonych do tego celu) w lasach i na terenach śródleśnych, na obszarze łąk, torfowisk, jak również w odległości do 100 m od granicy lasów (§ 40 ust. 1).
Podkreślenia wymaga jednak fakt, iż zgodnie art. 13 ust. 1 z ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. o odpadach (Dz. U. z 2010 r. Nr 185, poz. 1243) zabrania się odzysku lub unieszkodliwiania odpadów poza instalacjami lub urządzeniami spełniającymi określone wymagania. Wyłączenia od tej reguły stanowią ustępy 2, 2a, 2 b oraz 3 ww. artykułu. Zgodnie z art. 13 ust. 3 dopuszcza się spalanie zgromadzonych pozostałości roślinnych poza instalacjami i urządzeniami, jeżeli na terenie gminy nie jest prowadzone selektywne zbieranie lub odbieranie odpadów ulegających biodegradacji, a ich spalanie nie narusza odrębnych przepisów.
Zasady bezpieczeństwa pożarowego podczas grillowania na
balkonach i tarasach
Aktualne przepisy przeciwpożarowe, tj. rozporządzenie
Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 r. w sprawie
ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz.
U. Nr 109, poz. 719), nie zawierają jednoznacznych regulacji dotyczącej zakazu
użytkowania grillów na balkonach i tarasach budynków.
Tym niemniej, jak potwierdzają znane Komendzie Głównej
Państwowej Straży Pożarnej przypadki, używanie na balkonach, tarasach i
loggiach grillów z otwartym paleniskiem stwarza zagrożenie pożarowe zarówno w
bezpośrednim miejscu ich stosowania, jak i w lokalach (balkonach) sąsiednich.
Wśród możliwych scenariuszy powstania zagrożenia pożarowego należy wymienić w
szczególności:
• objęcie zasięgiem płomienia palnych elementów znajdujących się na balkonie,
tarasie lub loggi, w tym palnych okładzin zewnętrznych,
• zapalenie się ww. elementów od rozgrzanych węgli, także w wyniku upadku na
balkony (tarasy) zlokalizowane poniżej miejsca rozpalania omawianych urządzeń.
W związku z powyższym, eliminowanie ewentualnych
zagrożeń pożarowych wynikających z użytkowania urządzeń do pieczenia (grill,
rożen) powinno być realizowane na podstawie obowiązujących ogólnych przepisów
przeciwpożarowych, a także przepisów prawa miejscowego, określonych np. przez
zarządców wspólnot mieszkaniowych.
Do ogólnych przepisów przeciwpożarowych w rozpatrywanym
zakresie należy zaliczyć w szczególności:
• § 4 ust. 1 pkt 5 ww. rozporządzenia MSWiA z dnia 7 czerwca 2010 r., zgodnie z
którym zabronione jest rozpalanie ognia w miejscu umożliwiającym zapalenie się
materiałów palnych albo sąsiednich obiektów.
• § 4 ust. 1 pkt 8 lit. a rozporządzenia MSWiA z dnia 7 czerwca 2010 r.,
zabraniający przechowywania materiałów palnych oraz stosowania elementów
wystroju i wyposażenia wnętrz z materiałów palnych w odległości mniejszej niż
0,5 m od urządzeń i instalacji, których powierzchnie zewnętrzne mogą nagrzewać
się do temperatury przekraczającej 373,15 K (100oC).
• § 7 pkt 2 ww. rozporządzenia MSWiA z dnia 7 czerwca 2010 r., zgodnie z którym
materiałów niebezpiecznych pożarowo nie przechowuje się w pomieszczeniach piwnicznych,
na poddaszach i strychach, w obrębie klatek schodowych i korytarzy oraz w
innych pomieszczeniach ogólnie dostępnych, jak również na tarasach, balkonach i
loggiach.
Wyjaśnia się przy tym, że w rozumieniu § 2 ust. 1 pkt 1 ww. rozporządzenia MSWiA
z dnia 7 czerwca 2010 r., materiałami niebezpiecznymi pożarowo są m. in. gazy
palne oraz ciecze palne o temperaturze zapłonu poniżej 328,15 K (55oC), jak
również materiały inne, jeśli sposób ich składowania, przetwarzania lub innego
wykorzystania może spowodować powstanie pożaru.
Do materiałów takich zaliczają się również np.: powszechnie stosowane podczas
grillowania wszelkiego rodzaju podpałki, a także gaz propan lub propan-butan, w
butlach.
Zatem kwestia dotycząca prowadzenia grillowania na
balkonach i tarasach, także grillem elektrycznym, jest uwarunkowana ww.
ograniczeniami. Można więc przyjąć, że w świetle obowiązującego prawa dozwolone
jest użytkowanie grilli elektrycznych na balkonach i tarasach, pod warunkiem
zapewnienia wymaganych odległości tych urządzeń od materiałów palnych, a także
elementów wystroju i wyposażenia wnętrz wykonanych z materiałów palnych oraz
niedopuszczenia do powstania płomienia, umożliwiającego zapalenie się tych
materiałów, jak również lokali (balkonów) sąsiednich.
Należy dodać, że eksploatacja w niewłaściwy sposób
urządzeń energetycznych lub cieplnych (w tym grillów) albo pozostawienia ich w
stanie mogącym spowodować pożar – może podlegać karze grzywny albo karze
nagany, zgodnie z art. 82 § 1 pkt 4 kodeksu wykroczeń ( Dz. U. z 2010 r. Nr 46,
poz. 275). Przepis ten dopuszcza również w przypadku dalece nieodpowiedzialnego
zachowania osoby stwarzającej zagrożenie pożarowe, nałożenie kary aresztu.
Ponadto, w przypadku spowodowania pożaru, sprawca
ponosi odpowiedzialność na mocy art. 163 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks
karny (Dz. U. z 1997 r. Nr 88, poz. 553)